top of page

Problemele glandei tiroide – simptome, test si tratament

Primele semne: Te simti slabit in fiecare zi, fara sa iti poti reveni? Suferi de ameteli, frisoane, iei in greutate, pierzi vizibil din podoaba capilara? Sau, dimpotriva, esti hiperactiv, transpiri mult si esti mai mereu agitat?

Pentru toate acestea, glanda tiroida ar putea fi vinovata. Acest factor de super echilibru care regleaza atat mintea cat si corpul uman o ia uneori razna, in mod special in cazul femeilor. Si pentru ca rolul glandei tiroide este extrem de important, sbiancamento denti este vital sa fie administrat cel mai bun tratament pentru a te face sa te simti mai bine si a evita complicatiile, unele dintre ele dintre cele mai serioase.

Ce este glanda tiroida? O glanda in forma de fluture, pozitionata in partea din fata a gatului care produce hormonii care accelereaza metabolismul uman – sistemul care ajuta corpul in a-si utiliza energia. Problemele care apar la glanda tiroida pot de aceea sa incetineasca ori sa accelereze metabolismul prin influentarea productiei de hormoni. Atunci cand nivelul acestor hormoni atinge un nivel prea ridicat ori prea scazut, atunci apar si simptomele, dintre cele mai diverse.

Simptomele problemelor glandei tiroide Cresterea sau scaderea in greutate – unul dintre cele mai intalnite semne ale problemelor cu glanda tiroida este scaderea sau cresterea brusca si inexplicabila in greutate. Cresterea in greutate se datoreaza nivelului scazut de hormoni tiroidieni, pe cand scaderea in greutate se datoreaza unui nivel crescut al acelorasi hormoni; totusi, cresterea in greutate este mai intalnita in cazul problemelor tiroidiene. Umflarea gatului – prezenta unei umflaturi in zona gatului sau o largire a acestuia este un indiciu vizibil ca ceva este in neregula cu glanda tiroida. Uneori umflarea gatului se datoreaza unor noduli cancerigeni care se formeaza pe glanda dar la fel de bine poate sa nu aiba legatura cu o afectiune tiroidiana. Tulburari ale ritmului cardiac – hipotiroidismul (producerea de hormoni tiroidieni intr-o cantitate insuficienta), pe langa luarea in greutate determina si o incetinire a ritmului cardiac (bradicardie). Hipertiroidismul (producerea de hormoni tiroidieni in exces) aduce cu sine si o crestere a ritmului cardiac (tahicardie) odata cu cresterea tensiunii arteriale, palpitatii, etc. Schimbarea brusca a nivelului de energie si/sau starii de dispozitie – tulburarile tiroidiene pot avea un impact semnificativ asuprea nivelului de energie si starii emotionale generale. Hipotiroidismul face ca persoana sa se simta obosita, vlaguita si sa intre in depresie pe cand hipertiroidismul determina anxietate, dificultati in a adormi, iritabilitate, etc. Caderea parului – ambele situatii, hipo sau hipertiroidismul genereaza, din pacate, caderea parului. Totusi, odata ce tulburarea tiroidiana a fost tratata corespunzator, parul va creste la loc, regenerandu-se. Dificultati de adaptare la temperatura mediului ambiant – hipotiroidia face ca persoana sa aiba senzatia permanenta de frig pe cand hipertiroidia genereaza transpiratie abundenta si o aversiune a persoanei fata de caldura. Pe langa aceste simptome generale, hipotiroidismul si hipertiroidismul au anumite simptome specifice.

Astfel, hipotiroidismul va genera: Piele uscata Unghii casante Senzatie de amorteala la nivelul bratelor Constipatie Scurgeri menstruale anormale.

Pe cealalta parte, hipertiroidismul va genera: Forta musculara redusa Tremurat la nivelul mainilor Diaree Scurgeri menstruale neregulate

Cum sa deosebim tulburarile glandei tiroide de simptomele menopauzei? Intrucat tulburarile tiroidiene pot genera schimbari ale ciclurilor menstruale si schimbari ale starii emotionale generale, simptomele sunt adesea confundate cu cele ale menopauzei. Daca se banuieste ca simptomele sunt ale unei probleme tiroidiene, un simplu test de sange poate determina daca adevaratul vinovat este menopauza ori o tulburare tiroidiana sau chiar o combinatie a celor doua.

Cine ar trebui sa faca testul pentru depistarea problemelor cu glanda tiroida? Daca credeti ca aveti simptomele unei probleme tiroidiene, discutati aceasta situatie cu un endocrinolog; acesta va spune daca aveti nevoie sa va faceti testul sau nu. Ca si regula, hipotiroidismul afecteaza cu precadere femeile peste 60 de ani, in vreme ce hipertiroidismul se intalneste la varste mult mai tinere, cu precadere tot la femei. Riscul creste atunci cand au existat cazuri de acest fel in familia dvs.

Ce teste se fac pentru depistarea problemelor cu glanda tiroida? Un simplu test de sange va lamuri persoanele care doresc sa stie daca simptomele pe care le-au identificat sunt determinate de prezenta unei tulburari tiroidiene sau nu. Acest test, care se numeste TSH (thyroid stimulating hormone), masoara nivelul de hormon stimulant al tiroidei – tirotropina, un fel de hormon rege care regleaza activitatea glandei tiroide. Ca si interpretare, daca TSH este prea mic, atunci inseamna ca tiroida este hiperactiva (hipertiroidism) si invers, atunci cand TSH este mare.

Aditional, doctorul poate sa verifice si nivelul altor hormoni tiroidieni din sange pentru a determina cu exactitate daca are sau nu de a face cu probleme specifice la glanda tiroidiana.

Uneori problemele glandei tiroidiene sunt generate de probleme ale glandei pituitare, o glanda situata la baza creierului si care produce hormonul TSH – atunci cand nu produce suficient TSH, nivelul hormonilor tiroidieni ca scade.

Ce se intampla daca nu ne tratam de problemele glandei? Hipotiroidismul netratat duce la cresterea nivelului de colesterol si acest fapt te determina sa te situezi in categoria celor cu nivel de risc ridicat la a suferi un stop cardiac. In cazurile cele mai severe, nivelul foarte scazut al hormonilor tiroidieni poate genera un episod de pierdere a cunostintei si un nivel scazut pana la o cifra extrem de letala a temperaturii corpului.

Hipertiroidismul netratat aduce cu sine probleme ale inimii si fragilitatea oaselor.

Cum se trateaza problemele tiroidiene? Hipotiroidismul se trateaza pe cale medicamentoasa, doctorul urmand sa iti prescrie hormoni tiroidieni sub forma de pastile. De obicei rezultatele sunt vizibile dupa doar doua saptamani dar, daca se continua tratamentul, se va observa o scadere in greutate si o scadere a nivelului de colesterol odata cu cresterea energiei percepute de persoana in cauza.

Hipertiroidismul se trateaza prin folosirea unei medicatii impotriva tiroidei, care va determina in final scaderea numarului de hormoni produsi de glanda tiroida. La fel de bine, scoaterea pe cale chirurgicala a glandei va vindeca de hipertiroidism dar este o procedura recomandata doar daca medicamentatia antitiroidiana nu a avut efect. Odata ce glanda tiroida a fost scoasa, cei mai multi pacienti trebuie sa ia zilnic suplimente hormonale specifice care te impiedica sa dezvolti hipotiroidism.

Cancerul tiroidian Nu este des intalnit si oricum este printre cele mai putin periculoase. Cel mai acut simptom este prezenta unui nodul sau umflaturi in interiorul gatului, insa numai 5% dintre noduli sunt cancerigeni. Atunci cand o persoana este diagnosticata cu cancer tiroidian, solutia este operatia chirugicala urmata de terapie pe baza de iod radioactiv.


Featured Posts
Încă nu există postări publicate în această limbă
Rămâi pe recepție...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page